Wendkracht

ALS VERANDEREN NIET VANZELF GAAT, HELPT WENDKRACHT.

Sinds 2018 ben ik verbonden aan het team van Wendkracht®. Het is een groep enthousiaste coaches die vol passie veranderingen helpen realiseren. Hierbij staat het begrip Wendkracht® centraal.  

Wendkracht is de opvatting die je voor jezelf kiest om open te staan voor ontwikkelingen in de omgeving en de bereidheid om jezelf daarop aan te passen, te verbeteren of te vernieuwen. Met wendkracht ontwikkel je een wendbare mindset en realistische ambitie. En als jij verandert profiteert ook je team en organisatie. Iedereen heeft er baat bij dat jij groeit en jezelf ont-wikkelt. Tegenover de wendbare mindset staat een vaste mindset. De vaste mindset kenmerkt zich door het minder snel aangaan van leersituaties en het niet in beweging komen voordat je zekerheid hebt.

Wendkracht® maakt daarom wendbaar

Wendkracht doet al jaren onderzoek wanneer veranderingen succesvol zijn en heeft hieruit 8 krachten afgeleid die wendkracht meetbaar en ontwikkelbaar maken. Deze krachten zijn:

  1. Continu ontwikkel mindset
  2. Durfwaarde
  3. Technologie-adaptie
  4. Samen wenden
  5. Kennis delen
  6. Omgevingsgericht
  7. Vernieuwingsadactie
  8. Werkfluïditeit

Wendkracht® meten en ontwikkelen

De acht krachten zijn opgenomen in een gevalideerde Wendkracht® Scan. De acht krachten hangen met elkaar samen. Er is niet één kracht de beste. Je hebt dus alle acht de krachten nodig voor wendkracht. De scan geeft een beeld van de wendkracht op persoonlijk, team en organisatieniveau. Het is mogelijk alleen de ‘zelfscan’ te doen en de ‘360 graden scan’.

Persoonlijk

De veranderingen in de wereld bijvoorbeeld in de technologie, globalisering en economie heeft gevolgen voor je werk en loopbaan. Hoe zorg je nu dat je hier proactief op ingaat? Haal je jezelf uit je comfortzone om te vernieuwen? Of blijf je doen wat je al kunt en kies je voor de veilige weg? Het ontwikkelen van je Wendkracht ondersteunt je om op veranderingen in te spelen, ze te initiëren en richting te geven. Met behulp van de ‘360 graden scan’ vraag je minimaal 3 tot maximaal 5 anderen, jouw spiegels een vragenlijst in te vullen. De spiegels kunnen je teamleden, collega’s van andere afdelingen, klanten, leidinggevende, ondergeschikte, externen zijn. Aan jou de keuze. Zo ontvang je niet alleen beeld van je eigen score maar ook hoe anderen jouw wendkracht ervaren.

Teamveranderingen

Merk je dat door alle veranderingen de sfeer op je team gespannen en klagerig is? Sommige teamleden twijfelen over de invulling van hun nieuwe rol. Anderen lijken maar niet in beweging te komen. Kortom, je team doet het niet zo geweldig en dat straalt af op de klant en het imago van het team.

Wat maakt dat teamleden de veranderingen niet zien aankomen of zich ertegen blijven verzetten? En dat het jou als leidinggevende of teamlid zoveel energie kost om erop in te spelen? Terwijl je juist nu wilt versnellen. Een teamscan levert jou en je team inzicht hoe veranderingen in je team het beste aangepakt kunnen worden, wat zijn stimulerende en wat zijn tegenkrachten in die verandering. En vandaar uit is een effectief actieplan eenvoudiger samen te stellen.

Organisatieverandering                                                                                   

Om een constante stroom van veranderingen succesvol te managen, is het noodzakelijk om binnen je organisatie de juiste mindset te ontwikkelen. Hoe zorg je dat mensen gaan nadenken over hun eigen inzetbaarheid en toekomstbestendigheid? En die van de organisatie? Hoe zorg je ervoor dat mensen in actie komen, dat ze zich ontwikkelen en klaar zijn voor de volgende stap? Een deel van de groep is zich onvoldoende bewust van de snelheid van de ontwikkelingen, gaan digitaal niet genoeg mee, worden nerveus van de onzekerheid en zijn meer gericht op behoud van wat zij nu hebben. Deze groep valt ‘erbuiten’ als straks de functies wijzigen en ze verdienen relatief veel. En als je alle personeelsvermindering via reorganisaties moet doen, is dat eigenlijk te duur.

Nadere informatie

Neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken via info@rootsrots.nl of 06 4347 6083

Wil je meer informatie hebben over wendkracht© of de Wendkracht®Scan, ga dan naar www.wendkracht.nl