Tevoorschijn vragen

Mij zal je niet zo snel thee zien drinken. Ik heb een wat moeilijke verhouding met thee. Thee associeer ik met ziek zijn. Dan smaakt koffie mij niet meer en stap ik noodgedwongen over op die ‘slappe’ thee. Maar er is één reden waarom ik wel thee wil zetten. De vragen die op de pickwick-labels staan, vind ik ijzersterk. Onverwachte vragen die uitnodigen om nieuwe antwoorden te vinden. Sommige vragen laten zich snel beantwoorden: “wat is je favoriete dag van het jaar?” Anderen ‘vragen’ meer aandacht: “wie ben je als niemand kijkt?” of “Wat heb je van je ouders overgenomen?”. Een goede vraag onthult en doet je tevoorschijn komen Een perfect getimede vraag kan een coaching sessie openbreken of over een dood punt heen helpen.

In coach-opleidingen wordt terecht veel aandacht besteed aan goede vragen stellen. En dan ook nog eens op het goede moment, de goede vraag stellen, zodat de ander tot HET inzicht komt. Probleem over en sessie geslaagd! Zoals kolonel ‘Hannibal Smith uit de serie The A-team uitroept: “I love it when a plan comes together” zeg ik hem na: I love it when a question brings it together.”  Wat heb ik een vragen opgeschreven en moeite gedaan om ze paraat te hebben!

Toch er is meer nodig dan alleen leren (de juiste) vragen (op het goede moment) te stellen. Ik geef pas echt aandacht aan het verhaal van de ander wanneer ik het vragen stellen los kan laten en meer aandacht geef aan het luisteren en heet stil zijn. Door beter te luisteren, komen vragen min of meer vanzelf. Door stil te zijn, ontstaat er ruimte voor verdieping en krijgen verborgen antwoorden gelegenheid om te worden gehoord. 

Dan wordt de ander tevoorschijn vragen meer de ander tevoorschijn LUISTEREN.