Normale oude of nieuwe normaal

Wanneer je deze woorden leest, weet iedereen: corona. Misschien ben je er al een beetje (heel erg) moe van. Juist daarom moedig ik je aan verder te lezen. Want juist dan is dit voor jou bestemd.

Gedragsdeskundigen geven aan dat de mens niet goed bestand is tegen een lange periode van isolatie, aldus NU.nl van 18 januari 2021. Bijna een jaar zitten we, hangen we in deze Corona-omstandigheden. Ik vind het soms knap ingewikkeld worden. Wat komt er nu allemaal op ons af?  Wat gaat veranderen? Inenten of juist niet inenten? En wat moet je geloven van de deskundigen die met grote stelligheid beweren dat het eigenlijk wel meevalt. Als ik in ons lokale ziekenhuis rondvraag, hoor ik het tegendeel.

Achter elke huisdeur in jouw woonplaats kan je een verhaal ophalen over het effect van COVID-19 op ons leven. Is het niet de ziekte zelf, dan hebben de effecten van de voorzorgsmaatregelen ons in de greep. Van een deels onzichtbaar gevaar of risico, zijn de gevolgen toch maar knap voelbaar en zichtbaar geworden. Welk verdriet, welke teleurstelling is er achter jouw voordeur terechtgekomen? Ben je de verbinding met je omgeving aan het verliezen? Of heel angstig geworden en kom je nauwelijks meer onder de mensen?  Herkenbare vragen of niet? Iedereen heeft een goede reden om zich te gedragen zoals hij/zij doet. Dat het voor een ander onbegrijpelijk of belachelijk is, zorgt vaak voor hoogoplopende spanningen. Oordelen zijn snel geveld. Zelfs families en vriendschappen lijden eronder.

Er is ook een andere kant: er zijn mensen die geen last hebben van alle veranderingen. Om soms jaloers op te worden, op die veerkracht! Hun leven gaat gewoon door. Natuurlijk is er wel het een en ander veranderd, maar voor het overgrote deel brengt Corona hen juist ook positieve dingen. Of misschien vind je het juist lekker dat alle ‘oude’ sociale verplichtingen wegvallen. Alleen thuis, lekker netflixen is toch prima?

Beiden kunnen er zijn, het positieve naast het negatieve. Word jij heen en weer geslingerd? Heb je jezelf al afgevraagd waar jij nu precies staat? En heb je al antwoorden? Hoe sla je jezelf door deze tijd heen? Sla je alles plat (valt wel mee) of sla je iets/iemand juist (virtueel) in elkaar? Of loop je helemaal vast in deze periode. Wat wil je per se vasthouden van de dingen die jij belangrijk vindt of wat wil je best anders gaan doen? 

En dan is het helemaal niet gek als je daar met een ‘buitenstaander’ over wil sparren, die echt luistert en een tijdje met je mee oploopt. Ik wil graag die buitenstaander voor jou zijn. In mijn coachpraktijk heb ik alle ruimte om samen die weg af te gaan. 

Mail naar info@rootsrots.nl maar bellen gaat het snelst: 06 4347 6083.